5 enkla tips för en miljövänlig flytt!

En flyttprocess är omfattande och leder oftast till bortslängda kartonger, bubbelplast och onödiga sträckor med bilen till och från den nya adressen. För att undvika att belasta naturen ännu mer är det därför lägligt att planera hur ens flytt kan genomföras på ett miljösäkert sätt. Det finns många bra metoder som inte är skadliga för jorden för att värna om miljön. Vi har därför listat några enkla tips för att göra din flytt mer miljövänlig! miljövänlig flytthjälp

1. Cykla själv!

Det är ganska lätt hänt att man tar bilen själv flera vändor till och från den gamla adressen för att flytta sina saker till den nya adressen. Enligt Naturvårdsverket (2019) står våra bilturer för omkring en tredjedel av de växthusgasutsläppen som sker i Sverige, ca 16.5 miljoner ton av totalt 50,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Personbilar bidrar mest till detta och släpper ut mer än hälften av inrikes transporternas utsläpp, vilket är ca 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Detta är tråkiga siffror för vår stackars miljö och kan undvikas genom att helt enkelt använda cykeln för mindre föremål som man kan bära. Packa istället ryggsäcken och cykelkorgen och cykla några vändor, på detta sättet får du extra träning ute i den friska luften samtidigt som du flyttar på ett miljösäkert sätt och belastar ej naturen. 

2. Skänk flyttlådorna! 

Vid en flytt är det vanligt att flyttlådor inhandlas endast för att genomföra flytten. Om flyttlådorna fortfarande är i relativt bra skick efter användning kan det därför vara en bra idé att höra runt med vänner och bekanta ifall de har planerar på att flytta snart. Skänk därför flyttlådorna för att de fortfarande ska komma till användning, vilket lär uppskattas av den som är i behov av flyttlådor. På detta sättet är du både en god granne, vän och kollega samtidigt som du är miljömedveten och tar ansvar för att värna om miljön. 

3. Mindre materialism!

Materialism skapar både ohälsa och leder till miljöförstöring. Vi lever i en tid där konsumenthetsen har blivit ett stort problem bland både unga och äldre människor. Enligt Naturskyddsföreningen (2019) är svenskar bland de värsta när det gäller att konsumera mer än vad planeten klarar av. Dagens överkonsumtion leder till att skogar huggs ned, vatten förorenas, halv fyllas av plats, växt- och djurarter utrotas och klimatförändringar förvärras. Det är därför viktigt att konsumera mindre eftersom det är en effektiv klimatåtgärd. En mindre materialistisk livsstil tillsammans med hållbar konsumtion är viktigt för miljön. Inför en flytt blir detta viktigt, till exempel har man mindre att flytta från en adress till en annan, flyttlastbilen drar mindre bensin och avger mindre utsläpp av avgaser. I längden blir beslutet om mindre materiella saker i livet en win-win situation för både flytten men också planeten. 

4. Källsortering!

I samband med flytten ska det alltid slängas massa saker som inte längre får följa med till den nya bostaden, detta kan gälla allt från textilier, möbler, vitvaror, elektronik, glas, batterier, trä- och metall. Hamnar dessa saker fel och kommer ut i naturen kommer det bli förödande konsekvenser vilket man bör undvika till största mån. Det är därför viktigt med att källsortera rätt från början för alla typer av material. Genom att sortera kan man spara massor av resurser och skydda både människor och miljö. 

5. Ta hjälp av en miljövänlig flyttfirma.

Vår miljö påverkas av den ökade konsumtionen och de begränsade naturresurserna sinar i takt med den stora ökningen. Saknar man rätt förutsättningar för att flytta miljövänligt kan det därför vara en bra idé att ta hjälp av en professionell och miljövänlig flyttfirma. De har bäst koll på hur flytthjälpen ska utföras på ett miljövänligt sätt för att minska utsläpp av avgaser, de lånar ut slitstarka flyttlådor som återanvänds och hjälper även med att källsorteringen sker på rätt sätt. Allt för att du ska kunna få en miljövänlig flytt som besparar planeten från mer skada. 

 

 

Tyckte du detta blogginlägg var intressant?  Läs mer här!
Vad behöver man tänka på vid en flytt? 

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Städjätten, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att erbjuda produkter och tjänster för dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar om våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att hitta våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@städjätten.se .

Städjätten förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i behov med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.