5 myter om städning

myt eller sanning

 

Myter finns överallt, även när det kommer till städning. I det hela taget är svenskar bra på att städa och hålla rent. En undersökning visar att drygt sex av tio svenskar städar en gång i veckan eller mer och lördagar är den allra vanligaste dagen att städa på. Går det att bli ännu bättre? Kanske om du har koll på dessa vanliga myter.

1. Ju mer rengöringsmedel desto renare

Falskt! Lagom är alltid bäst och man ska aldrig överdosera med rengöringsmedel. Dessutom kan rengöringsmedel dra till sig smuts, för om du drar på med för mycket finns det en risk att du inte får bort allt och då kommer smutsen ligga kvar.

2. Allt blir rent med ättika

Detta stämmer nästan. Ättika är en väldigt användbar produkt som funkar att rengöra det mesta med på ett effektivt och miljövänligt sätt. Dock gäller det att vara aktsam, ättika kan nämligen skada äkta ytor såsom trä, stenytor och mattor.

3. Toaletten är den smutsigaste platsen i hemmet

Tro det eller ej, men det är faktiskt diskhon och köket som är den smutsigaste platsen i hemmet. Det är där vi tillagar och äter mat och det är främst i köket som bakterierna trivs som bäst. Enligt en studie från amerikanska NSF (National Sanitation Foundation) har 45 % av alla diskhoar spår av kolibakterier, alltså bakterier från avföring. Det kan alltså vara klokt att vara extra noggrann med rengöringen av diskhon och köket så att du inte sprider eller får i dig bakterier.

4. Tvättmaskinen behöver inte rengöras

Det kan vara lätt att tänka att tvättmaskinen inte behöver rengöras, man tar för givet att den är ren och tycker att det är tillräckligt att rengöra den utanpå och runt lucköppningen. Faktum är att det bildas lager av tvätt- och sköljmedel och kalkrester i tvättmaskinen som i sin tur leder till dåligt lukt och att maskinen blir mindre effektiv. Därför behöver maskinen och filtret rengöras regelbundet för att den ska vara effektiv och hålla längre. Här behövs det inte heller några dyra rengöringsprodukter – ättika och bikarbonat, räcker gott och väl.

5. Silverfiskar är tecken på ett smutsigt hem

Visst är det inte så trevligt när det dyker upp silverfiskar i hemmet?! Men de har ingenting att göra med att man bor smutsigt eller ostädat, dessa filurer kan dyka upp även i det renaste hemmet. Silverfiskar lever i fuktiga, varma och mörka miljöer (det är därför de ofta syns i badrum). För att undvika silverfiskarna kan man försöka hålla hemmet torrt och dammsuga ofta.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Städjätten, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att erbjuda produkter och tjänster för dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar om våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att hitta våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@städjätten.se .

Städjätten förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i behov med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.