Kaffesump - 6 tips på återanvändning

Vårt kära kaffe….allt gott i livet i en kopp.

Och utanför koppen!

Den 1 Oktober 2023 är det kaffets dag. Därför vill vi passa på att komma med lite tips till alla kaffeälskare där ute. Visste du att kaffesump har många smarta användningsområden? Nedan listar vi våra 6 bästa tips för att återanvända kaffesump. 

1. Ta bort dålig lukt

Kaffe innehåller kväve vilket hjälper till att absorbera och eliminera odörer snabbt och säkert. Du kan placera en skål med kaffesump i kylen eller frysen för att neutralisera lukt från mat som blivit dålig.

Fyll en gammal strumpbyxa med kaffesump och knyt. Vips! Så har du en hemmagjord doftpåse. Placera den i dina skor, i din gymväska, i garderoben eller någon annanstans som kan behöva lite uppfräschning.

Du kan till och med förvara kaffesump vid diskbänken och använda det till att skrubba händerna efter att ha hackat vitlök eller lök. Sumpen hjälper till att ta bort lukten från dina händer.

2. Hemmagjord kroppsskrubb

De grova kornen i kaffesump fungerar som ett exfolierande medel för att ta bort smuts och döda hudceller. Blanda helt enkelt kaffesump med lite kokosolja och skrubba med hjälp av händerna direkt på kroppen och ansiktet. Kaffesumpen kan även blandas med en liten mängd honung och användas som läppskrubb.

3. Ohyra på växter

Kaffesump innehåller koffein som är giftigt för vissa insekter och sniglar, på grund av detta kan du använda kaffesump som insektsmedel att stöta bort växternas fiender. Strö torkad kaffesump runt blommorna för att slippa myggor, bananflugor, myror, sniglar och andra skadedjur. Läs mer om hur du bekämpar ohyra.

4. Vidbränd kastrull

Kaffesumpens grova konsistens gör den perfekt för att skrubba rent köksredskap som råkat ut för en olycka. Du kan använda det till att skrapa bort vidbränd mat från kastruller och stekpannor. Strö bara ut kaffesump direkt på kastrullen och skrubba som vanligt. 

5. Gödningsmedel

Kaffet sänker pH-värdet i jorden och innehåller flera viktiga mineraler för växtligheten – kväve, kalcium, kalium, järn, fosfor, magnesium och krom. Det kan också hjälpa till att absorbera tungmetaller som kan förorena jorden. Dessutom hjälper kaffesump att locka till sig maskar, vilka är bra för trädgården.  För att använda kaffesump som gödningsmedel, strö det helt enkelt på jorden som omger växterna.

6. Vägsalt

Syran i kaffesumpen är en hejdare på att smälta snö och is. Strö torkad kaffesump över isiga gångbanor samt trappor och slipp halkan på ett väldigt miljövänligt sätt.

 

 

 

BEHÖVER DU HJÄLP MED STÄDNING HEMMA? 

Trots regelbunden städning kan hemmet upplevas smutsigt. Vi på Städjätten hjälper dig med storstädningen som annars lätt skjuts upp. Vi har 20 års erfarenhet och använder oss av miljövänliga städprodukter. Vi har certifierad personal som gör en grundlig städning av ditt hem, ner till minsta list – så att du kan njuta av ett rent, harmoniskt hem. 

Tyckte du detta blogginlägg var intressant?

Läs liknande här: Miljövänlig städning – 2 ingredienser att ha hemma 

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Städjätten, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att erbjuda produkter och tjänster för dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar om våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att hitta våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@städjätten.se .

Städjätten förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i behov med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.