Mental hälsa - Städa för din hälsas skull

Hälsotrenden är ett faktum! Att träna, äta mer hälsosamt, sluta röka och dricka mindre tillhör inte ovanligheterna och är kanske de beteenden vi främst förknippar med en bättre hälsa. Det finns dock fler saker som är viktiga för vår hälsa och vårt välmående – städning är en sådan sak. Längre ner i inlägget ger vi 5 konkreta tips för komma igång med städningen.

Forskning har visat att det finns intressanta samband mellan mental hälsa och städning. Vi är nog flera som kan känna igen oss i att vi blir stressade och känner oss nere när det är smutsigt och stökigt hemma. 

Kan ett städat hem göra oss lyckligare?
En studie visade bland annat att generell oordning i hemmet är kopplat till negativa mönster av stresshormonet kortisol. Det kan i sin tur vara kopplat till att ett stökigt hem gör att man aldrig känner sig klar – det är aldrig slut på jobbiga sysslor och måsten. Forskning visar även på att hjärnan blir visuellt störd av stökiga miljöer och det påverkar den kognitiva förmågan. Pågår det för mycket runt omkring oss kan hjärnans förmåga att sortera information försämras. Några andra negativa effekter ett stökigt hem kan ha är sämre sömn, koncentrationsproblem och ökad ångest. Ett städat hem har däremot samband med känslor som välbefinnande och lugn. I längden är det alltså lika viktigt för vårt välmående att vi har det rent omkring oss, som det är att träna. 
Mental hälsa - städa för din mentala hälsa

Städning och psykisk hälsa kan vara ett moment 22 – mår man redan dåligt kan det vara svårt att orka ta tag i städningen, det byggs på och blir värre. Vänder man på det så bidrar ett stökigt, ostädat hem till ökad stress, ångest och nedstämdhet. 

Här är 5 tips för att komma igång med städningen!

1. Dela upp städningen

Ett sätt att komma igång med städningen utan att det ska kännas övermäktigt är att dela in det i etapper. Det kan handla om att ta ett rum i taget, dammsuga idag och diska imorgon. Om man behöver kan man dela upp det i ännu mindre områden som en fönsterkarm eller matbordet. Fokusera på det utvalda området och stressa inte över det andra – en sak i taget. 

2. Dela in i tidsperioder

Ställ en timer på den tid du känner är rimlig, det kan vara allt ifrån 5 minuter till 1 timme. På så vis kan det vara lättare att komma igång för tiden tickar, men det blir också ett sätt att skapa en tydlig avgränsning. Många blir till och med förvånade hur mycket de hinner göra på så kort tid, vilket i sin tur kan ge motivation till att fortsätta. Kom ihåg att det är bättre att städa lite men ofta, än att inte göra det alls. 

3. Belöning

För många är städning förknippat med något som är jobbigt och det känns som ett krav. Då kan du lura hjärnan lite! Ge dig själv någon typ av belöning efteråt som känns lustfyllt. Detta ska komma i nära anslutning till att du städat klart så att du verkligen kopplar städningen till det. 

4. Våga släng saker

Vi har en tendens att samla på oss saker med åren, men var sak ska ha sin plats – som ordspråket lyder. Ofta intalar man sig att saker har ett affektionsvärde eller att de “kan vara bra att ha”, istället är sanningen ofta att de bara tar upp plats och gör hemmet rörigt. Våga göra dig av med saker! Om du inte använt något på länge kommer du troligtvis aldrig använda dem framöver heller. Våga se fördelarna med att ha färre saker.

5. Outsourca städning

Är det svårt och stressigt att få ihop livspusslet? Idag är det allt vanligare att outsourca hushållsnära tjänster för att få tid över till annat som känns viktigare och roligare. Boka in hemstädning veckovis så slipper du själv de där jobbiga, större momenten och blir det lättare att underhålla däremellan. Eller boka in en storstädning varje vår och höst för att få det ordentligt rent och en känsla av lugn och harmoni.  

Städjätten hjälper dig gärna med den tråkiga och jobbiga städningen, så att du får mer tid och ork över till annat. Vi är proffs och vet hur man städar effektivt för bästa resultat. Boka in en hemstädning eller storstädning redan idag!

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Städjätten, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att erbjuda produkter och tjänster för dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar om våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att hitta våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@städjätten.se .

Städjätten förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i behov med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.