Rumsdofter – få ditt hem att dofta gott inför jul

Självklart vill man ha ett rent hem, utan stök och damm, men det är mer än bara det som syns. Rumsdofter i hemmet kan skapa minnen för livet. Få saker framkallar minnen såsom dofter gör. Doftminnen är väldigt emotionella och kommer ofta från barndomen. Lukter har en tendens att väcka minnen från före 10-årsåldern, men även från åldern mellan 15-30 år, när ens identitet formas. Vårt luktsinne är starkt kopplat till grundläggande funktioner som minne och känsla. Nytvättade lakan, varm choklad eller mormors parfym, dofter kan föra dig tillbaka till platser och minnen på ett ögonblick.

Grankvist, pepparkakor, valnötter, kanelstänger och apelsinskiva

 Nedan ger vi några enkla tips för hur du kan få ditt hem att dofta extra gott inför julen.

  • Doftgryta med juldofter

Julstämningen kommer trollas fram på nolltid utan att man behöver städa eller kånka hem gran. Så gör du den: 

  1. Häll en halv livet vatten eller äppeljuice i en kastrull.
  2. Skiva ner en apelsin, ett äpple eller någon annan julig frukt. Du kan också lägga ner en näve lingon, nypon eller tranbär för mer bärdoft.
  3. Krydda blandningen med cirka 4 kanelstänger, 1 matsked kryddnejlika, 5-6 stjärnanis och 1 matsked kryddpeppar. Du kan självklart justera mängden och kryddorna efter just dina preferenser. Tänk på att använda hela kryddor och inte malda. 
  4. Koka upp och låt sedan sjuda försiktigt. Var noga så att det inte kokar torrt.

 

  • Få bort dålig lukt från avloppet

Häll en halv deciliter ättika i avloppsröret följt av ca två teskedar bikarbonat. Låt lösningen verka några minuter och spola därefter med varmt vatten under en längre stund. Ett annat knep är att riva skalet på en citron eller lime och lägga ner i diskhon och spola ned med massor av kallt vatten. Ytterligare ett husmorsknep är att göra en mix av 1 deciliter salt och 1 deciliter bikarbonat som du häller i avloppet och sedan hälla på kokande vatten. Gör detta en gång i månaden för att hålla lukten borta.

  • Nytvättade lakan

Få saker slår doften av nytvättade lakan, det ger en doft och ett intryck av rent och fräscht.  Du kan till exempel även placera nytvättade lakan i garderoben eller byrålådan för att sprida en god doft till dina kläder och övriga textilier.

  • Burk fylld med doft

Detta DIY påminner om doftgrytan. Doftburken kan dock förberedas, sparas och sedan plockas fram för användning vid senare tillfälle. Använd rengjorda glasburkar (perfekt att spara t.ex. syltburkar för att kunna plocka fram till sådana här saker). Lägg i kryddor och torkad frukt som du tycker doftar gott, förslagsvis kanelstänger, stjärnanis, kryddnejlika, torkade apelsinskivor, tranbär, lavendel, rosmarin. Skruva på locket och när du vill ha den där härliga doften så öppnar du burken och häller på hett vatten. 

Nu kommer du ha ett väldoftande hem inför julfirandet, utan att du behöver lägga ner massor med tid och energi. 

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Städjätten, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att erbjuda produkter och tjänster för dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar om våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att hitta våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@städjätten.se .

Städjätten förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i behov med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.