Sommarstädning!

Efter månader med kyla och mörker så är sommaren äntligen här! Med sommaren kommer även solsken, vilket gör att allt damm blir synligt. Det är därför dags att sätta på din favoritmusik och börja städa ut vintern och städa in sommaren! 

Städa in sommaren

Städjättens checklista inför sommarstädningen:

  • Fräscha till dammiga textilier:

Ta tillfället i akt och vädra ut mattor, soffkuddar och andra textilier som har samlat på sig damm och smuts under vintern. Perfekt för de textilier som inte tål tvättmaskinen att hänga ute på vädring. Innan du börjar städa hemmet kan du ta ut dina textilier, skaka ordentligt och låt dessa hänga ute under tiden du städar. Om du vill få det extra fint kan du passa på att tvätta gardiner och draperier (kolla så dessa tål tvättmaskinen).

  • Tvätta fönstren!

Säg hejdå till vinter smutsen på fönsterna genom att putsa och tvätta fönsterna. Något som kanske känns tråkigt, men är väl behövt. Det enda som behövs för att få dina fönster skinande rent är en hink med vatten, diskmedel, en tvättpäls, skrapa och en trasa för att torka av kanterna med.

  • Dags att stoppa undan vinterkläderna och ta fram sommarkläderna!

När det närmar sig juli känns det otroligt tråkigt att ta på sig kängor eller tjocka jackor. Stoppa undan dessa kläder i förvaring så slipper du tänka på dem tills nästa säsong. Innan du stoppar undan vinterkläderna kan det vara smart att köra en rejäl rengöring. Tvätta till exempel mössor, vantar och halsdukar (var noga med tvättrådet) så dessa är redo att användas till nästa gång. Rengör skorna genom att köra en extra omgång med läderbalsam och impregnering. Tar dunjackan för mycket plats i garderoben? Använd dig av vakuumpåsar som du sedan suger ut luften ur med en dammsugare. Mer plats åt annat och du slipper damm och skadedjur!

  • Rensning av skåp och lådor!

Ny säsong, ny rensning! När man gör en ordentlig städning i hemmet upptäcker man ofta prylar och kläder som tar plats och som aldrig används, och förmodligen aldrig kommer användas i framtiden. Håll hemmet rent genom att rensa.

Gör därför en ordentlig rensning av kläder, prylar och sånt som du inte använder. Vissa trasiga föremål kan du åka med till din återvinningscentral. Medans många av dina saker går säkert att skänka bort till välgörenhet eller sälja på olika sidor.

  • Glöm inte bort elementen! 

Elementen behöver också kärlek. Det är därför ultimat i sommarstädningen att städa dessa lite extra. Börja med att damma baksidan av elementen med en dammvippa. Använd dig sedan av en fuktig mikrofiberduk och torka av ovansida och framsida. 

Om det är extra mycket damm – trä istället på en fuktig mikrofiberduk över dammvippan så du kommer åt i alla kanter. Vissa element går även att skruva isär och rengöra inuti. 

  • Damma av listerna:

Något som alltid samlar på sig damm som inte kanske syns är listerna i hemmet. Det är därför extra viktigt damma av listerna med en fuktig trasa när du sommarstädar. 

Glöm inte att torka av med trasan ovanpå dörr- och fönsterkarmar och ovanpå skåpsdörrar. När du ändå har trasan i handen kan du passa på att ge dina trösklar extra städning genom att torka av dessa med! 

  • Rengöring av taklampor:

Taklamporna är något som ofta glöms bort i städningen. Beroende på vilka lampor du har, behöver dessa avdammning eller rengöring. Om du tillexempel har en plafondlampa, där flugor och damm kan fasta, är det extra viktigt att städa bort dessa. Vissa lampor har olika skötselråd – men oftast fungerar det bra med en mikrofibertrasa och såpvatten.

  • Gör dig av med spindelnäten i taken:

Det är inte ovanligt att det är spindelväv i taken, särskilt i hörnen. Dammsug eller använd dig av en dammvippa för att ta bort spindelväven. Ett gammalt husmorstips för de som tycker spindlar är otäckt är att städa huset med rengöringsmedel med citrondoft då spindlar inte gillar detta.  

  • Ordentlig städning av badrummet:

Har du ett helkaklat badrum? Då är detta tips perfekt för dig inför sommarstädningen! Första steget är att tömma badrum på allt – skåp, bänkar, prylar, handdukar och liknande. Sätt sedan tejpbitar över eluttag och lampknappar (försök att inte spraya vatten på dessa överhuvudtaget). Om ditt badrum inte är överdrivet smutsigt räcker det med att spruta lite såpa här och var, och glöm inte golvet! Om badrummet behöver mer kärlek kan du skrubba väggarna och golvet tills allt smuts har släppt. Sen är det bara att skölja av. Använd dig av en gammal tandborste om det är utrymmen du inte kommer åt. Denna typ av städning kommer åt att smuts och damm som har bildats, därför passar perfekt för din sommarstädning! 

Behöver du hjälp med din sommarstädning? Städjätten hjälper dig!

 

 

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Städjätten, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att erbjuda produkter och tjänster för dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar om våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att hitta våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@städjätten.se .

Städjätten förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i behov med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.