Städa med ättika - 6 tips

Ättika är en helt naturlig och universell rengöringsprodukt som får jobbet gjort utan starka kemikalier eller giftiga ångor. Det är säkert för barn och husdjur, så du kan använda det i ditt hem eller runt barnen utan rädsla för att skada deras hälsa eller miljön. Ättika är väldigt effektiv på att få bort fläckar och odörer. Så oavsett om du behöver städa efter en fest eller bara vill bli av med den tråkiga lukten från handdukarna så kan du räkna med att ättikan tar sig an det!

1. Duschkabin- och fönsterputs

När man använder duschkabinen börjar både smuts och kalkavlagring att samlas som gör att duschen känns både ofräsch och ser trist ut. Lyckligtvis är det inte alls svårt att göra rent en duschkabin genom detta tips!

Vad du behöver:

  • Ättika (12%)
  • Diskmedel
  • Vatten
  • Sprayflaska

Häll i 1/4 ättika och 3/4 vatten i sprayflaskan och addera några droppar diskmedel. Sätt på munstycket och skaka loss! Spraya sedan fönstret eller duschkabinen och gnugga med en fuktig trasa. Ta bort överflödet med en fönsterskrapa. Klart! Nu har du skinande rena glasytor.

 2. Unkna handdukar

När det kommer till illaluktande handdukar är ättika och bikarbonat en räddare i nöden. Tvätta de först i 60 grader  med endast 1 dl ättika. När programmet är klart tvättar du de ytterligare en gång fast med 1/2 dl bikarbonat istället. Torktumla sedan handdukarna. Det smidiga med detta tips är att tvättmaskinen samtidigt får en djuprengöring! (Ja, efter en period av användning behöver även tvättmaskinen få lite kärlek) .

 3. Ta bort fläckar från mattor

Vem visste att lite ättika kan rädda mattan efter den där spill-olyckan under helgens fest? Blanda 1 dl vatten med 1 dl ättika i en sprayflaska och skaka. Spraya mixen på fläcken, gnugga och badda försiktigt med en handduk. Upprepa processen tills fläcken lösts upp.

4. Duschmunstycket

Har duschmunstycket samlat på sig kalk och annan avlagring så att du fått dåligt vattentryck?  Fyll en plastpåse med ättika och vatten, trä påsen över duschmunstycket och knyt fast med en gummisnodd. Låt duschmunstycket ligga i blandningen i 1-2 timmar. Ta därefter bort påsen och gnid bort smuts med en tvättsvamp eller gammal tandborste.  Sist spolar du igenom lite med varmt vatten. Nu är duschmunstycket som nytt!

5. Sköljmedel

Ättika är ett miljövänligt alternativ till sköljmedel. Det tar dessutom bort dålig lukt samt gör kläderna mjukare, och som nämnt innan blir tvättmaskinen rengjord samtidigt!

Blanda 3 dl vatten, 2 dl ättika och 10 droppar eterisk olja i en flaska och förvara i städskåpet.  Häll 2 matskedar av mixen  i sköljmedelsfacket vid varje tvätt.

6. Avkalka vattenkokaren

Tidigare har vi skrivit om hur man smidigt avkalkar sin vattenkokare eller kaffebryggare med ättika. Läs instruktionerna här.

 

OBS! Även fast ättika ibland kallas för mirakelmedel så får man inte glömma att det finns ytor och material som det absolut inte ska användas på. Dessa är bland annat:

Natursten (t.ex. granit och marmor.) Syran gör stenen matt och skapar fläckar som inte går att få bort.

Vaxade ytor (t.ex. vaxade golv). Ytan mattas och vaxets skyddande egenskaper bryts ner.

Blanka ytor (t.ex. lackerade bordsskivor.) Ättika är surt vilket kan göra att ytan blir matt.

 

 

VI VET VAD DU KANSKE TÄNKER NU

”Jag har inte tid eller ork att göra mina egna städmedel och tänka på avkalkning”  Och det är fullt OK! Vi förstår dig helt och hållet. Det är därför vi finns här.
Vi skickar våra specialister hem till dig och de ser till att allt är organiserat och rent när du kommer hem. Så sluta stressa över att städa upp röran – och låt oss ta hand om det åt dig!

Tyckte du detta blogginlägg var intressant?

Läs liknande här: DIY – Gör dina egna städservetter

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Städjätten, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att erbjuda produkter och tjänster för dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar om våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att hitta våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@städjätten.se .

Städjätten förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i behov med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.