Miljövänlig städning – 2 ingredienser att ha hemma

miljövänliga städprodukter

 

I takt med klimatförändringarna vi ser runtom i världen är det nu viktigare än någonsin att vi försöker bidra med det vi kan för att minska klimatutsläppen. Ett sätt där du kan vara med och påverka miljön är vid valet av rengöringsprodukter när det kommer till städningen.

När vi städar använder vi gärna en större mängd rengöringsmedel än vad som är nödvändigt då vi tror att det ska bli renare då. I själva verket har det ingen större påverkan om vi gör det. Kemikalierna som dessutom finns i de flesta rengöringsprodukterna rinner sedan ut i våra vatten och har en negativ effekt på vår miljö. Det är ännu inte för sent att göra om och göra rätt! Läs våra tips på hur du kan få bort de tuffaste fläckarna och illaluktande doft med endast 2 ingredienser som du säkerligen har hemma.

 

Ättika

Har du en flaska ättika som står och dammar hemma i skafferiet? Dags att plocka fram den, för nu ska du få se på magi! Ättika kan nämligen användas för att få bort mögel, fett och dålig lukt. Den fungerar även bra som allrengöring. 

Som sköljmedel för att ta bort dålig lukt och göra kläderna mjukare:

  1. Blanda 1 dl ättika (24 procentig ättika) med 4 dl vatten eller 2 dl ättika (12 procentig ättika) med 3 dl vatten i en behållare
  2. Häll 2 matskedar av blandningen i facket för sköljmedel
  3. Tvätta!

 

Myror + ättika = falskt

Har du problem med myror hemma? Ett knep för att få bort dem är med hjälp av ättika. Häll ättika i en sprayflaska och spraya på dem. Upprepa det i några dagar tills att de inte kommer tillbaka igen.

Tänk dock på att ättika är frätande och bör därmed undvikas på stengolv, kakel och klinkers, strykjärn, ägg-, gräs-, fett- och blodfläckar samt hardwood trä.

 

Bikarbonat

Sist men inte minst får du inte missa mirakelmedlet bikarbonaten! Bikarbonaten binder fukt och trollar bort fläckar. Önskar du få bort allt ifrån gammalt kiss på madrass och röda vinfläckar, eller varför inte förvandla dina smutsiga vita sneakers så de återfår sin skinande vita färg. Allt detta är möjligt med bikarbonaten!

För borttagning av envisa fläckar:

  1. Blanda lite bikarbonat och lite vatten så du en tjock rengöringspasta
  2. Applicera rengöringspastan på fläcken/fläckarna och gnugga in
  3. Låt det verka tills det har torkat 
  4. Dammsug sedan bort

Om det är en blöt fläck behöver du inte göra någon pasta utan häll lite bikarbonat på fläcken och låta det verka. 

 

Dålig lukt i skor

Luktar dina skor illa? Ha en matsked bikarbonat i varje sko och låt det verka över natten. Bikarbonaten har en förmåga att neutralisera PH-värdet vilket bidrar till att få bort den illaluktande doften.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Städjätten, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att erbjuda produkter och tjänster för dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar om våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att hitta våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@städjätten.se .

Städjätten förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i behov med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.